ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТУРИСТИЧНОГО РЕГІОНУ

Автор(и)

  • L. M. Loyak ВНЗ «ПрикарпатськийнаціональнийуніверситетіменіВасиляСтефаника», Вул. Шевченка, 57, м. Івано-Франківськ, 76018, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31471/2409-0948-2018-1(17)-53-61

Ключові слова:

формування, економічна безпека, підприємства харчової промисловості, туристичний регіон, туризм, складові економічної безпеки, чинники економічної безпеки, фактори формування економічної безпеки

Анотація

Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади формування
економічної безпеки підприємств харчової промисловості.
Метою роботи є дослідження факторів та формуванні шляхів забезпечення
економічної безпеки підприємств харчової промисловості в туристичному регіоні.
Методи дослідження. У дослідженні використано сукупність наукових методів і
підходів, у тому числі логічного узагальнення, системний, метод порівнянь, графічний, що
дозволило забезпечити концептуальну єдність дослідження.
Результати роботи. У статті обґрунтовано необхідність формування економічної
безпеки підприємств харчової промисловості в туристичному регіоні за умови
забезпечення сталості процесів функціонування та розвитку підприємств, що є можливим
за умов оцінки та зниження негативного впливу зовнішніх та внутрішніх чинників.
Галузь застосування результатів: економічні науки та практична діяльність
підприємств харчової промисловості.
Висновки. Основні підсумки дослідження та його теоретико-методологічні
результати можна звести до наступного формулювання: на основі оцінки становища
харчової промисловості як стратегічно важливої галузі, яка забезпечує економічний
добробут населення регіону та ефективний розвиток туризму, що є нестабільним і
залежить від впливу різноманітних факторів (ступінь досконалості законодавчої бази,
рівень оподаткування, доступ на світові ринки збуту, інвестиційна привабливість регіону,
держави), актуалізує необхідність проведення досліджень та пошуку нових і
вдосконалення вже відомих засобів забезпечення системи економічної безпеки. З метою
досягнення максимально високого рівня економічної безпеки підприємству необхідно
проводити роботу по утриманню в безпеці усіх його функціональних складових,
комплексне дослідження впливу різнопланових факторів, що створюють загрози для
сталого розвитку та ефективного його функціонування Однак, слід врахувати, що
найбільш вагомими щодо забезпечення економічної безпеки підприємств є економіко-
правові та організаційні заходи, які формують основу системи безпеки.

Посилання

Васильчак С.В. Економічна безпека як складова конкурентоспроможності

туристичного підприємства / С.В. Васильчак // Перспективи розвитку індустрії туризму в

Україні : зб. мат. міжвузів. викл. н.-п.конф. (Львів, 5 грудня 2013р.). – Львів. – 2013. – С. 105–107.

Офіційний сайт Івано-Фанківської ОДА : [Електронний ресурс]. – Режим доступу :http://pda.pravda.if.ua

Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Івано-Франківської області на період до 2015 року : [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dspace.nuft.edu.ua/

Бєлоус Н.Д. Теоретичне узагальнення складових та факторів формування економічної безпеки підприємств / Н.Д. Бєлоус // Збірник науковихпраць ВНАУ. – Київ, 2012. – №1 (56). – Том 3. – С. 73 – 83.

Бровкіна Ю.О. Підходи до вивчення поняття економічної безпеки підприємства / Ю.О. Бровкіна // Економіка: реалії часу. Науковий журнал. – 2015. – № 1 (17). – С. 122-128. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://economics.opu.ua/files/archive/2015/n1.html

Отенко І.П. Фактори загроз економічній безпеці підприємств України / І.П. Отенко, Н.О. Москаленко // Проблеми формування та реалізації конкурентної політики : матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 19–20 вересня 2013 року. – Львів, 2013. – С. 172–173.

Немченко В.В. Забезпечення економічної безпеки підприємства / В.В. Немченко, В.В. Малішевська. Економіка харчової промисловості. – Одеса, 2012. – № 3 (15). – С. 10 –13.

Манів З.О. Економіка підприємства: навч. посіб / З.О. Манів, І.М. Луцький – Київ, 2006. – 580 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-25

Як цитувати

Loyak, L. M. (2018). ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТУРИСТИЧНОГО РЕГІОНУ. Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (серія «Економіка та управління в нафтовій і газовій промисловості», (1(17), 53–61. https://doi.org/10.31471/2409-0948-2018-1(17)-53-61