ІНФРАСТРУКТУРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІЧНОГО СЕКТОРУ АГРОВИРОБНИЦТВА НА ЗАСАДАХ КООПЕРАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31471/2409-0948-2019-1(19)-163-171

Ключові слова:

виробництво, органічна продукція, ефективність, сільське господарство, система, кліматичні умови, кооперативи

Анотація

У статті розглянуто доцільність органічного агровиробництва, визначено ряд переваг, таких як економічні, екологічні та соціальні. Наведено умови для розвитку органічного агровиробництва, а саме: наявність великих площ екологічно чистих сільськогосподарських угідь; висока родючість ґрунтів; сприятливі кліматичні умови; низький рівень використання мінеральних добрив, засобів захисту рослин; наявність ринку потенційних споживачів; експортна привабливість органічної продукції для країн ЄС; забезпеченість аграрної сфери економіки трудовими ресурсами.

Досліджено ефективність виробництва органічного агровиробництва, яке зумовлене внутрішніми (організаційні, техніко-технологічні, економічні, маркетингові) і зовнішніми (економічні, інституційно-правові, природно-екологічні, соціальні) чинниками.

Вивчено причини, які стримують ефективність виробництва органічної продукції в Україні: недосконале інституційне забезпечення та відсутність державної фінансової підтримки; інноваційна пасивність більшості виробників та управлінських структур; слабка обізнаність виробників щодо специфіки органічного виробництва та населення - щодо переваг органічної продукції; переважання експорту органічної сировини; переробка, виробництво, гуртова та роздрібна торгівля органічними продуктами споживання все ще перебувають у нерозвиненому стані; дефіцит зерна та інших сільськогосподарських культур органічного походження; недостатня кількість великої рогатої худоби як основного виробника органічних добрив; висока вартість позичкових коштів; високе техногенне навантаження на площі Центральної та Східної України.

Еволюція ринку органічного сектору агровиробництва спричинить розвиток відповідної інфраструктури. Сільське господарство України має всі умови для розвитку органічного агровиробництва, оскільки ґрунтово-кліматичні умови дозволяють значно розширити обсяги органічного землеробства. Кооперація органічного сектору агровиробництва в Україні представлена як молочні кооперативи, які призначені для реалізації молока за більш привабливими цінами. Кооперативний рух дає можливість, поєднавши зусилля створити реальну конкуренцію потужним аграрним підприємствам і поширити органічне агровиробництво.

Посилання

Khrystenko, H.M. (2018) “Organic Farming in Ukraine: Problems and Prospects for Developmentс”, Ekonomichnyj forum, vol. 1, pp. 123-129.

Lupenko Yu., Malik M. and Bulavka O. (2013), Stratehichni napriamy staloho rozvytku sil's'kykh terytorij na period do 2020 roku [Strategic directions of sustainable development of rural territories for the period till 2020], NNTs IAE, Kyiv, Ukraine.

Khrystenko H.M. and Herasymiv Z.M. (2018) “Organizational and economic mechanism of effective development of organic agricultural production”, Ekonomichnyj forum, vol. 3, pp. 65-71.

Lupenko, Yu.O. and Mesel’-Veseliak, V.Ya. (2012), Stratehichni napriamy rozvytku sil’s’koho hospodarstva Ukrainy na period do 2020 roku [Strategic directions of development of agriculture of Ukraine for the period till 2020], NNTs “IAE”, Kyiv, Ukraine.

The site of the Federation of Organic Movement of Ukraine (2019), Available at: http://www.organic.com.ua/uk/homepage/2010-01-26-13-42-29 (Accessed 04 March 2019).

Irtyscheva I.O., Bojko Ye.O. and Strojko T.V. (2012), “Infrastructure support for the formation of the organic agribusiness sector”, Ekonomika ta derzhava, vol. 6, pp. 15-18.

Cooperative Educational Farm (Agricultural Enterprise “Molocarske”) (2019), Available at: http://coopfarm.org.ua/uk/about-us/history.html (Accessed 11 March 2019).

Dairy cooperatives: in Poltava region peasants have found a way to sell milk at a fair price (2019), Available at: energolife.info/ua/2017/Economy/3685/Молочні-кооперативи-на-Полтавщині-селяни-знайшли-спосіб-реалізувати-молоко-за-справедливою-ціною.htm (Accessed 18 March 2019).

Tsarenko O.M., Tarkhov P.V. and Scherban' V.P. (2001), “Ecologization of production as a basis of Ukraine's food security”, Ekonomika APK, vol. 5, pp. 15-20.

The Verkhovna Rada of Ukraine (2003), The Law of Ukraine “About co-operation”, available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1087-15 (Accessed 14 March 2019).

The Verkhovna Rada of Ukraine (2003), The Law of Ukraine “ On agricultural co-operation”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/469/97-вр (Accessed 14 March 2019).

Bezus R.M. (2014), Orhanizatsijno-ekonomichni zasady efektyvnoho rozvytku orhanichnoho ahrovyrobnytstva [Organizational and economic principles of effective development of organic agricultural production], Lizunov Press, Dnipropetrovs'k, Ukraine.

Official Journal of the European Union (2003) “Rehlamenti Rady (YeS) pro statut Yevropejs'koho kooperatyvnoho tovarystva (YeKT)” [Regulation of the Council (EU) on the statute of the European Cooperative Society], European Union.

Andrusiv, U. Ya. Methods of competitiveness assessment of agricultural enterprise in eastern Europe / Dovgal O. V., Kravchenko M. V., Demchuk N. I., Novikov O.Y., Lesik I. M. / Regional Science Inquiry, Vol. IX, (2), 2017, pp. 231-242.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-21

Як цитувати

Kryuchko, L. S. (2019). ІНФРАСТРУКТУРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІЧНОГО СЕКТОРУ АГРОВИРОБНИЦТВА НА ЗАСАДАХ КООПЕРАЦІЇ. Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (серія «Економіка та управління в нафтовій і газовій промисловості», (1(19), 163–171. https://doi.org/10.31471/2409-0948-2019-1(19)-163-171