АНАЛІЗ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ З ТОЧКИ ЗОРУ ІНОЗЕМНОГО СПОЖИВАЧА ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ

Автор(и)

  • Liudmyla Arkhypova IFNTUOG
  • Iryna Diachuk Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

DOI:

https://doi.org/10.31471/2409-0948-2022-1(25)-124-137

Ключові слова:

туристичні послуги, анкетування, соціологічний аналіз, сфера гостинності.

Анотація

В  Івано-Франківській області  в умовах нестабільної економічної та  політичної ситуації є необхідність поглибленого дослідження питань перспективи в’їзного туризму. Відсутність достатньої та ґрунтовної інформації  про  соціальний тип та особливості сучасного іноземного туриста визначає новизну даної роботи. 

Згідно  проведеного анкетування серед іноземних туристів Івано-Франківської області було сформовано соціальний портрет іноземного туриста, який дає змогу визначити потреби та очікування іноземних гостей.

Проведено аналіз даних опитування за географічними, демографічними, соціально-економічними та поведінковими критеріями. Згідно проведеного аналізу  виділено основні аспекти, які виражають  потреби та очікування іноземних відвідувачів  під час подорожі Івано-Франківською областю. Головною мотивацією до подорожей іноземних туристів на Прикарпаття  є бажання  розваг та відпочинку. Курорт «Буковель» став лідером серед відвідуваності іноземними туристами.  Друге місце посів обласний центр — місто Івано-Франківськ з його туристичними принадами: фортечною галереєю «Бастіон» та фестивалем «Станіславська мармуляда». Іноземний турист Івано-Франківської області в середньому готовий витратити 199,5 EUR на 1 добу, 368 EUR на 1 особу  та  640,5  EUR  на весь час подорожі. За результатами опитування іноземні туристи Івано-Франківщини надають перевагу самодіяльному туризму з повною або частковою відмовою від допомоги туроператорів чи турагентів. Досить велика кількість туристів (20%) зазначили, що відпочивають самі. Спостерігається, що  подорожі наодинці характерні  більше для представників чоловічої статі. Половина опитаних  туристів (49%)  надала перевагу готелям  під час подорожі, 18% респондентів  для відпочинку вибрали приватні садиби. Більша частина іноземних туристів обирає харчування в ресторанах (39%) та кафе (29%). Значну суму додаткових витрат іноземні туристи тратять на сувеніри (26% опитаних). 18% респондентів витрачають кошти на вхідні квитки, а 12 % — на майстер класи.

Визначено, що варто зосередити увагу на  удосконаленні інфраструктурної, інформаційної, організаційноїу та культурно-розважальної складових туристичного продукту, який пропонується іноземним відвідувачам.

Обгрунтовано можливі шляхи покращення туристичних послуг Івано-Франківської області на основі  проведеного аналізу.

Посилання

Strategy for the development of tourism and resorts for the period up to 2026: Order of the Cabinet of Ministers of Ukraine dated 16.03. 2017, No 168-r., 2017. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2017-р. (in Ukrainian).

Tsiotas, D., Krabokoukis, T., & Polyzos, S., 2020. Detecting in- terregional patterns in tourism seasonality of Greece: A principal components analysis approach. Regional Science Inquiry, 12(2), 91-112.

Zaytseva, M. M. (2016) Sotsialnyy aspekt turystychnoyi diyalnosti. Teoriya ta metodolohiya doslidzhenʹ sotsialʹnykh problem. Mizhdystsyp. elektron. zb. nauk. pratsʹ z sotsioloh.ta sots. rob. KHNU imeni V.N. Karazina. Kharkiv. Vyp.5. S. 23-27. [in Ukrainian]`

Arkhypova L., Fomenko, N., Kinash, I and Golovnia, O., 2019. Territorial Recreational Systems and Sustainable Development. 7th Int. Conf. on Modeling, Development and Strategic Management of Economic System (MDSMES) Advances in Economics, Business and Management Research, Atlantis Press (99). 189-194. doi:10.2991/mdsmes-19.2019.36

ArkhypovaL. M. Hranychna mistkist ta stalyi rozvytok rekreatsiynoi zony «Bukovel». Ekolohichna bezpeka ta zbalansovane resursokorystuvannia. Naukovo-tekhnichnyi zhurnal. 2014. No2 (10). S. 93–100. [in Ukrainian]`

UNWTO, 2016. Manual on Accessible Tourism for All: Principles, Tools and Best Practices – Module I: Accessible Tourism – Definition and Context, UNWTO, Madrid. DOI: https://doi.org/10.18111/9789284418077.

Prykhodko, M., Arkhypova, L., Horal, L., Kozhushko, S., 2020. Concept of ecosystem services and its implementation in Ukraine. Journal of Geology, Geography and Geoecology, 36 (2). 68-80. doi: 10.15421/112034

Horsʹkyy S.V. (2009) Prakseolohiya turyzmu: tezy zahalʹnokafedralʹnoyi temy. Kafedry filosofiyi i sotsialʹnykh nauk KUTEP. K.: KUTEP. 64 s. C.44-48. [in Ukrainian]`

World Tourism Organization and United Nations Development Programme, 2017. Tourism and the Sustainable Development Goals – Journey to 2030, UNWTO, Madrid.

Lukashevych M. P., Moshak S. M., Shandor F. F. Sotsiolohiya turyzmu. (2015)Pidruchnyk -K. : Znannya [in Ukrainian]`

Zayachkovska H. YA. Kryteriyi sehmentuvannya rynku mizhnarodnykh turystychnykh posluh. Ekonomichnyy analiz. Zb. nauk. рrats kaf. ekon. analizu TNEU. Ternopilʹ, 2011. Vyp. 9. CH. 3. S. 115-118. [in Ukrainian]`

Wu, DC, Song, H, Shen, S., 2017. New developments in tourism and hotel demand modeling and forecasting. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 29(1), 507–529. doi: 10.1108/ IJCHM-05-2015-0249

Malska M. P., Khudo V. V. (2007) Turystychnyy biznes: teoriya ta praktyka. Navch. pos. - K.: Tsentr uchbovoyi literatury. [in Ukrainian]

Zhang, D., Tu, J., Zhou, L., Yu, Z., 2020. Higher tourism specialization, better hotel industry efficiency? International Journal of Hospitality Management, 87, 102509. 1-9. doi: 10.1016/j.ijhm.2020.102509

Mandryk O, Moskalchuk N, Arkhypova L, Prykhodko M and Pobigun O 2020 Prospects of environmentally safe use of renewable energy sources in the sustainable tourism development of the Carpathian region of Ukraine, E3S Web Conference, Ukraine, April 22, p 7

UNWTO (World Tourism Organization, 1999). Global Code of Ethics for Tourism. Retrieved from http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/docpdf/ gcetbrochureglobalcodeen.pdf. Link last called March 10, 2021.

Kinash, I. P., Arkhypova, L. M., Polyanska, A. S., Dzoba, O. G., Andrusiv, U. Y., & Iuras, I. I. (2019). Economic evaluation of tourism infrastructure development in Ukraine. Paper presented at the IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 477(1) doi:10.1088/1757-899X/477/1/012020

Parfinenko A. YU. (2009) Turystychne krayinoznavstvo: Navchalʹnyy posibnyk. Kharkiv [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-17

Як цитувати

Arkhypova, L., & Diachuk, I. (2022). АНАЛІЗ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ З ТОЧКИ ЗОРУ ІНОЗЕМНОГО СПОЖИВАЧА ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ . Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (серія «Економіка та управління в нафтовій і газовій промисловості», (1(25), 124–137. https://doi.org/10.31471/2409-0948-2022-1(25)-124-137