ANTI-CRISIS MANAGEMENT IN THE FIELD OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN THE COVID-19 PANDEMIC CONDITIONS

Authors

  • Ярослава Коробейникова Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
  • Олена Побігун ІФНТУНГ

DOI:

https://doi.org/10.31471/2409-0948-2022-1(25)-172-182

Keywords:

hotel and restaurant business, anti-crisis management, tourism, Covid-19.

Abstract

The tourism industry is susceptible to changes in socio-economic and natural-man-made nature, which requires unique approaches in the management of hospitality enterprises. The article substantiates the need to adapt to the new conditions of the pandemic and develop a clear policy in such a crisis. We determined that the tools of crisis management are the priority. Anti-crisis management during a pandemic should be flexible and efficient in decision-making. The state and dynamics of the hotel industry in Ukraine in recent years are analyzed. We determined that the demand for hotel services due to the pandemic is significantly reduced, and, consequently, the losses to the market are significant.

We analyzed the hotel and restaurant business losses during the quarantine period in the Radisson Blu Resort Bukovel hotel example. We considered the hotel's security measures for guests and employees during the Covid-19 pandemic. The necessity of systemic anti-crisis management measures in the field of hospitality after a long period of the Covid-19 pandemic, which consists of the development of various scenario anti-crisis solutions, is substantiated. The necessity of monitoring the situation in combination with the teamwork of the hotel and restaurant enterprise specialists is substantiated. The proposed solutions algorithm will successfully overcome the pandemic crisis with minor losses for hotels and restaurants. Practical ways of realizing of stages of anti-crisis management for hotel and restaurant enterprises, such as working with the client and personnel and conducting product policy, are offered.

We presented the system of measures in the structure of anti-crisis management, their main content, and the expected results of implementing these measures. We highlighted practical steps in optimizing costs and revenues, strengthening the digitalization of the industry, including working with clients, especially regular customers, and working with the institution's staff. The development and implementation of integrated programs for guests in hotel and restaurant complexes are substantiated, which allows the performance of the modern tourist trend - tourism of impressions.

References

Tourism Risk Management. An Authoritative Guide to Managing Crises in Tourism. URL: http://www.sustainabletourismonline.com/awms/Upload/HOMEPAGE/AICST_Risk_management.pdf (дата звернення: 15.10.2021).

Пандемія COVID-19 та її наслідки у сфері туризму в Україні. URL: http://www.ntoukraine.org/assets/files/EBRD-COVID19-Report-UKR.pdf (дата звернення: 15.10.2021).

Ставку ПДВ для готелів знижено. Ліга: закон, бізнес. URL: https://biz.ligazakon.net/news/200881_stavku-pdv-dlya-gotelv-znizheno-do-7 (дата звернення: 16.10.2021).

Ritchie, B.W. Crisis and disaster management for tourism: monograph. Channel View Publications, Bristol, UK, 2009. 296 p.

Henderson, J.C. & Ng.A. Responding to crisis: Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) and Hotel in Singapore. International Journal of Tourism Research. 2004. Vol. 6. P. 411-419.

Cushnahan, G. Crisis management in small-scale tourism. Journal of Travel and Tourism Marketing.Vol. 15(4), 2004, P. 323-338.

Glaesser, D. Crisis management in the Tourism Industry (2nd ed.). Oxford: Butterworth Heinemann, UK, 2006, pp. 11-21.

Santana, G. Crisis Management and Tourism. Beyond the Rhetoric. Journal of Travel & Tourism Marketing. Vol. 15, Issue 4, 2004.

Hall, C.M., Timothy, D.J., Timothy, Duval. D. Safety and security in tourism relationship, management, and marketing. Journal of Travel & Tourism Marketing. Vol. 15, N. 2/3/4, 2003. URL: http://samples.sainsburysebooks.co.uk/9781136408120_sample_496771.pdf (дата звернення: 15.10.2021).

Konecnik, M. Go, F. Tourism destination brand identity: The case of Slovenia. Journal of Brand Management. N. 15, 2008. рр. 177-189. URL: http://faculty.mu.edu.sa/public/uploads/1357463514.5901artical%2052.pdf (дата звернення: 17.10.2021).

Овчаров А.О. Моделирование управления рисками в туристско-рекреационных системах. Страховое дело, 2008. № 6. С. 33-45 (дата звернення: 15.10.2021).

Школа I.М., Ореховська Т.М., Корольчук О.П., Кифяк В.Ф. Розвиток туристичного бiзнесу регiону: монографія. Чернiвцi: Книги – XXI, 2007. 291 с. URL: http://tourlib.net/books_ukr/shkola.htm (дата звернення: 16.10.2021).

Любіцева О.А. Ринок туристичних послуг (геопросторові аспекти). 2-е вид. К.: Альтерпрес, 2003. с. 145.

Білецька І.М. Антикризовий менеджмент в туризмі. Ефективна економіка. № 4, 2016. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4898 (дата звернення: 17.10.2021).

Безуглий І.В. Інструментальне забезпечення протидії кризовим явищам у туризмі. Глобальні та національні проблеми економіки. Вип.1, 2018. С. 117 - 121. URL: http://global-national.in.ua/archive/21-2018/23.pdf (дата звернення: 16.10.2021).

Костинець В.В. Механізми антикризового менеджменту в туристичному бізнесі. Інституційний репозитарій Державного вищого навчального закладу «Київский національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. URL: https://ir.kneu.edu.ua:443/handle/2010/32886 (дата звернення: 17.10.2021).

Світлична В.Ю. Туристична сфера: пошук шляхів подолання кризи в умовах глобальних карантинних обмежень. Комунальне господарство міст. 2020, том 5, випуск 158. С.24 – 31. DOI 10.33042/2522-1809-2020-5-158-24-31.

Кулиняк І. Я., Жигало І. І., Ярмола К. М. Туристична галузь в умовах пандемії COVID-19: тенденції та заходи підтримання. Бізнес Інформ. 2021. №1. C. 177–184.

URL: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2021-1-177-184.

Гненний О.Н., Чаркіна Т. Ю., Полішко Т. В., Гребенюк Г. М., Пікуліна О. В. Інструментарій антикризового управління туристичного та готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та держава. № 4, 2021. С.18-22. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.4.18. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/4_2021/5.pdf (дата звернення: 15.10.2021).

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 15.10.2021).

Олійник О. Динаміка розвитку готельних підприємств. Економіка та суспільство. 2021 (33). URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-68 (дата звернення: 16.10.2021).

Оцінка впливу COVID-19 на готельну індустрію України. Ukrinform. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3174593-gotelnij-biznes-v-ukraini-zaznav-serjoznih-zbitkiv-cerez-pandemiu-goteleri.html (дата звернення: 17.10.2021).

Офіційний сайт мережі готелів: Radisson Hotels. URL: https://www.radissonhotels.com/en-us/health-safety (дата звернення: 15.10.2021).

Published

2022-07-17

How to Cite

Коробейникова, Я. ., & Побігун, О. (2022). ANTI-CRISIS MANAGEMENT IN THE FIELD OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN THE COVID-19 PANDEMIC CONDITIONS. Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas (Series: Economics and Management in the Oil and Gas Industry), (1(25), 172–182. https://doi.org/10.31471/2409-0948-2022-1(25)-172-182